World History Questions with Answers

11. Who is known as the founder of the Durrani Empire?

  • A) Shah Shujah Durrani
  • B) Dost Mohammad Khan
  • C) Kamran Shah Durrani
  • D) Ahmad Shah Durrani
Answer: Ahmad Shah Durrani

12. Who founded the Great Seljuq Empire in 1037?

  • A) Chaghri Beg
  • B) Tughril Beg
  • C) Sanjar
  • D) Ahmad Sanjar
Answer: Tughril Beg

13. Who painted 'The Virgin of the Rocks'?

  • A) Titian
  • B) Caravaggio
  • C) Leonardo da Vinci
  • D) Botticelli
Answer: Leonardo da Vinci

14. Vladimir Ilyich Ulyanov was popularly known as?

  • A) Trotsky
  • B) Stalin
  • C) Lenin
  • D) Kerensky
Answer: Lenin

15. What was the capital of the Abbasid Caliphate?

  • A) Baghdad
  • B) Samarra
  • C) Kufa
  • D) Basra
Answer: Baghdad

16. What was the name of the atomic bomb dropped on Nagasaki?

  • A) Enola Gay
  • B) Fat Man
  • C) Thin Man
  • D) Gadget
Answer: Fat Man

17. Who was the king of France during the French Revolution?

  • A) Louis XIV
  • B) Louis XV
  • C) Louis XVI
  • D) Louis XIII
Answer: Louis XVI

18. In which country did the Glorious Revolution of 1688, also known as the Bloodless Revolution, begin?

  • A) England
  • B) Spain
  • C) Netherlands
  • D) Sweden
Answer: England

19. Which of the following cities was not founded by Alexander the Great?

  • A) Alexandria Eschate
  • B) Alexandria in Arachosia
  • C) Alexandria in Egypt
  • D) Babylon
Answer: Babylon

20. Which soldier is associated with the historic Battle of Marathon and the Marathon race in the Olympic Games?

  • A) Miltiades
  • B) Philippides
  • C) Themistocles
  • D) Leonidas
Answer: Philippides
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10