World History Questions With Answers
31. Between which powers were the Punic Wars fought?
- A) Athens and Sparta
- B) Persia and Greece
- C) Egypt and Rome
- D) Rome and Carthage
Answer: Rome and Carthage
32. What was an amphora in ancient Rome?
- A) A type of Roman chariot
- B) A musical instrument
- C) A special pottery to keep liquid in ancient Rome
- D) A form of Roman currency
Answer: A special pottery to keep liquid in ancient Rome
33. Between whom was the Battle of Thermopylae fought?
- A) Rome and Egypt
- B) Carthage and Sparta
- C) Greek City-States and Persia
- D) Athens and Macedonia
Answer: Greek City-States and Persia
34. Which country is credited with the tradition of a written constitution?
- A) France
- B) Canada
- C) Australia
- D) America
Answer: America
35. In which year did labor union protests in Chicago and other U.S. cities, culminating in police firing, lead to the establishment of May 1 as Labor Day?
- A) 1860
- B) 1870
- C) 1880
- D) 1886
Answer: 1886
36. What were the taxes extracted by the Church in late eighteenth-century French society called?
- A) Tithes
- B) Corvée
- C) Gabelle
- D) Capitation
Answer: Tithes
37. What does the Great Depression in the 1930s refer to?
- A) A severe drought in the U.S.
- B) A global pandemic
- C) An economic hollowing out leading to widespread unemployment and collapse of stock values
- D) A series of political uprisings
Answer: An economic hollowing out leading to widespread unemployment and collapse of stock values
38. Where was Archduke Franz Ferdinand assassinated?
- A) Prague
- B) Zagreb
- C) Sarajevo
- D) Ljubljana
Answer: Sarajevo
39. In which years did the Glorious Revolution take place?
- A) 1688-89
- B) 1692-93
- C) 1685-86
- D) 1695-96
Answer: 1688-89
40. Who is known as the "Father of Greek Medicine"?
- A) Aristotle
- B) Plato
- C) Hippocrates
- D) Asclepius
Answer: Hippocrates
