World History Questions With Answers

91. The First Opium War was fought between Britain and which country?

  • A) China
  • B) India
  • C) Japan
  • D) Burma
Answer: China

92. Who said, "The problems of the day cannot be solved by motions or resolutions, but only by blood and iron"?

  • A) Wilhelm I
  • B) Bismarck
  • C) Moltke
  • D) Frederick III
Answer: Bismarck

93. What were the collective farms under Stalin's Collectivization Program in Russia called?

  • A) Kolkhoz
  • B) Sovkhoz
  • C) Mir
  • D) Obshchina
Answer: Kolkhoz

94. Which was the last city founded in the Russian Empire?

  • A) Omsk
  • B) Tomsk
  • C) Yekaterinburg
  • D) Murmansk
Answer: Murmansk

95. Who among the following was not involved in establishing the Non-Aligned Movement?

  • A) Gamal Abdel Nasser
  • B) Nelson Mandela
  • C) Kwame Nkrumah
  • D) Josip Broz Tito
Answer: Nelson Mandela

96. Who started the Young Italy movement?

  • A) Mazzini
  • B) Garibaldi
  • C) Victor Emmanuel II
  • D) Cavour
Answer: Mazzini

97. The rise of the Assyrians marked which stage in the development of Mesopotamian civilization?

  • A) I
  • B) II
  • C) III
  • D) IV
Answer: III

98. What form of government was established in France after the Revolution of 1848?

  • A) Absolute Monarchy
  • B) Constitutional Monarchy
  • C) Military Dictatorship
  • D) Republican Government
Answer: Republican Government

99. Who among the following was not an intellectual contributor to the French Revolution?

  • A) Dante
  • B) Montesquieu
  • C) Diderot
  • D) Voltaire
Answer: Dante

100. Which Ottoman Sultan defeated the Byzantine Empire and captured Constantinople in 1453?

  • A) Mehmed II
  • B) Suleiman I
  • C) Selim I
  • D) Murad IV
Answer: Mehmed II
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10