Assam Online Objective GK Quiz

71. Which dance was developed by Narahari Burha Bhakat?

  • A) Deodhani
  • B) Bhortal Nritya
  • C) Bagurumba
  • D) Ali Ai Ligang
Answer: Bhortal Nritya

72. Where will India's first Multi-modal Logistic Park (MMLP) be set up?

  • A) Jogighopa
  • B) Tezpur
  • C) Silchar
  • D) Dibrugarh
Answer: Jogighopa

73. Which British officer was killed during the Phulaguri uprising?

  • A) Lt. Thompson
  • B) Lt. Harris
  • C) Lt. Singer
  • D) Lt. Wilson
Answer: Lt. Singer

74. In which year was the first English weekly of Assam, The Times of Assam, printed?

  • A) 1880
  • B) 1890
  • C) 1895
  • D) 1900
Answer: 1895

75. Ajanta Neog became the first woman to serve as which minister in Assam?

  • A) Education
  • B) Health
  • C) Finance
  • D) Agriculture
Answer: Finance

76. Which community's males use ornaments named Yaocher and Kharik?

  • A) Bodo
  • B) Dimasa
  • C) Mising
  • D) Tiwa
Answer: Dimasa

77. Which play, composed by Srimanta Sankardeva, was the first to feature masks for characters?

  • A) Kaliya Daman
  • B) Kalia Gopal
  • C) Ram Vijay
  • D) Cihna Yatra
Answer: Cihna Yatra

78. Which is the largest monument built by the Ahom dynasty?

  • A) Rang Ghar
  • B) Kareng Ghar
  • C) Talatal Ghar
  • D) Charaideo Maidams
Answer: Talatal Ghar

79. In which year was the Baresahariya Bhaona held for the first time in Assam?

  • A) 1790-91
  • B) 1793-94
  • C) 1797-98
  • D) 1800-01
Answer: 1797-98

80. In which year did the last Ahom king, Purandar Singha, die?

  • A) 1830
  • B) 1840
  • C) 1846
  • D) 1850
Answer: 1846
1 2 3 4 5 6 7 8