Computer Networking Interview Questions 5

41. In which OSI model layer does NetBIOS function?

  • A) Session layer
  • B) Application layer
  • C) Network layer
  • D) Transport layer
Answer: Session layer

42. In which OSI model layer does data packet framing occur?

  • A) Network layer
  • B) Data link layer
  • C) Transport layer
  • D) Physical layer
Answer: Data link layer

43. Which layer of the OSI model handles data translation?

  • A) Transport layer
  • B) Presentation layer
  • C) Network layer
  • D) Session layer
Answer: Presentation layer

44. Which network utility programs provide DNS lookups?

  • A) ping
  • B) traceroute
  • C) netstat
  • D) All of these
Answer: All of these

45. Which Ethernet encoding has the highest redundancy?

  • A) 4B5B
  • B) 5B6B
  • C) 1B2B
  • D) 8B10B
Answer: 8B10B

46. Which statement about LANs is incorrect?

  • A) LANs operate within a single building
  • B) Wired LANs offer better speed and security
  • C) LANs are connected using an Ethernet card
  • D) LANs can transmit up to 10 Gbps
Answer: LANs are connected using an Ethernet card

47. Which is not a function of the Network layer?

  • A) Routing
  • B) Addressing
  • C) Packet forwarding
  • D) Converting data bits into frames
Answer: Converting data bits into frames

48. Which statement about TCP/UDP is false?

  • A) TCP is connection-oriented, UDP is connectionless
  • B) TCP is reliable, UDP is unreliable
  • C) Both TCP and UDP are connectionless and reliable
  • D) TCP provides error checking, UDP does not
Answer: Both TCP and UDP are connectionless and reliable

49. In which OSI model layer do routers operate?

  • A) Transport layer
  • B) Data link layer
  • C) Network layer
  • D) Application layer
Answer: Network layer

50. What is the maximum header length in a TCP segment and IP datagram?

  • A) 32 bytes
  • B) 48 bytes
  • C) 60 bytes
  • D) 128 bytes
Answer: 60 bytes
1 2 3 4 5 6