General Science Questions With Answers

31. Which ester is used as a medicine?

  • A) Ethyl formate
  • B) Methyl salicylate
  • C) Propyl acetate
  • D) Butyl benzoate
Answer: Methyl salicylate

32. What does the acronym HIV stand for?

  • A) Human Immunodeficiency Virus
  • B) Human Infectious Virus
  • C) Human Immune Syndrome
  • D) Human Immunosuppressive Virus
Answer: Human Immunodeficiency Virus

33. Which of the following is a bioindicator of air pollution?

  • A) Moss
  • B) Lichen
  • C) Algae
  • D) Fern
Answer: Lichen

34. Where was Influenza A (H1N1), also known as swine flu, first detected?

  • A) Brazil
  • B) China
  • C) India
  • D) Mexico
Answer: Mexico

35. What is the primary raw material used for manufacturing industrial alcohol?

  • A) Molasses
  • B) Corn syrup
  • C) Wheat bran
  • D) Rice husk
Answer: Molasses

36. When the Earth is farthest from the Sun, it is said to be in what position?

  • A) Aphelion
  • B) Perihelion
  • C) Apogee
  • D) Perigee
Answer: Aphelion

37. What are solutions with a pH greater than 7 called?

  • A) Acidic
  • B) Alkaline
  • C) Neutral
  • D) Buffer
Answer: Alkaline

38. What is the normal human body temperature on the Kelvin scale?

  • A) 298 K
  • B) 303 K
  • C) 310 K
  • D) 320 K
Answer: 310 K

39. What is the commercial and marketing arm of ISRO?

  • A) ISRO Propulsion Complex
  • B) Vikram Sarabhai Space Centre
  • C) Antrix Corporation Ltd
  • D) Space Applications Centre
Answer: Antrix Corporation Ltd

40. Which planet is known as both the morning star and the evening star?

  • A) Jupiter
  • B) Mercury
  • C) Venus
  • D) Saturn
Answer: Venus
1 2 3 4