History Of India Questions Answers

91. For the first time, ‘Token Currency’ was introduced in India by?

  • A) Muhammad-bin-Tughluq
  • B) Alauddin Khilji
  • C) Balban
  • D) Iltutmish
Answer: Muhammad-bin-Tughluq

92. The Mauryan Empire was founded by?

  • A) Chandragupta Maurya
  • B) Ashoka
  • C) Bindusara
  • D) Samudragupta
Answer: Chandragupta Maurya

93. The Pallava king who defeated the Chalukya King Pulakeshin II in the battle of Manimangalam was

  • A) Simhavishnu
  • B) Mahendravarman I
  • C) Narasimhavarman I
  • D) Parameshwara Varman II
Answer: Narasimhavarman I

94. Which Gupta king adopted the title Mahendraditya?

  • A) Chandragupta I
  • B) Samudragupta
  • C) Vikramaditya
  • D) Kumaragupta
Answer: Kumaragupta

95. The Swadeshi Movement was launched to protest against

  • A) Rowlatt Act
  • B) Jallianwala Bagh Massacre
  • C) Partition of Bengal
  • D) Simon Commission
Answer: Partition of Bengal. It promoted Indian goods and self-reliance.

96. The 'Permanent Settlement' was made with

  • A) Muqaddamas
  • B) Village communities
  • C) Zamindars
  • D) Peasants
Answer: Zamindars

97. Who said, “Women empowerment means mother India empowered”?

  • A) Mahatma Gandhi
  • B) Jawaharlal Nehru
  • C) BR Ambedkar
  • D) Vallabhbhai Patel
Answer: BR Ambedkar

98. At which Congress session did moderates accept the Swaraj resolution?

  • A) Calcutta Session - 1906
  • B) Surat Session - 1907
  • C) Madras Session - 1908
  • D) Lucknow Session - 1917
Answer: Calcutta Session - 1906

99. Which Russian traveler visited the Bahmani dominions?

  • A) Athanasius Nikitin
  • B) Francis Iyer
  • C) Dominican Edward
  • D) Nicholas
Answer: Athanasius Nikitin

100. Who is regarded as a pioneer in guerrilla warfare in the Deccan region?

  • A) Shivaji
  • B) Malik Ambar
  • C) Adil Shah of Bijapur
  • D) Qutb Shahi forces
Answer: Malik Ambar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10