Add Your Heading Text Here

11. What is the real name of Birbal

  • A) Maheshdas Brahmbhatt
  • B) Amarasimha
  • C) Ramtanu
  • D) None of the above
Answer: Maheshdas Brahmbhatt

12. The Permanent Settlement was introduced by

  • A) Warren Hastings
  • B) Robert Clive
  • C) Lord Cornwallis
  • D) Lord Wellesley
Answer: Lord Cornwallis

13. Who built the famous Shalimar Bagh of Srinagar

  • A) Babur
  • B) Akbar
  • C) Jahangir
  • D) Shah Jahan
Answer: Jahangir

14. Who was the founder of Slave dynasty in Delhi

  • A) Razia Sultana
  • B) Ghiyas ud din Balban
  • C) Aram Shah
  • D) Qutb-ud-din Aibak
Answer: Qutb-ud-din Aibak

15. Dandi March was began on the date of

  • A) 12th March, 1930
  • B) 15th March, 1928
  • C) 15th April, 1932
  • D) 30th March, 1932
Answer: 12th March, 1930

16. Which farm established by Mahatma Gandhi in Natal, South Africa

  • A) Phoenix Farm
  • B) Tolstoy Farm
  • C) Sabarmati Ashram
  • D) None of the above
Answer: Phoenix Farm

17. Who was the ruler of Delhi when Babur attacked India

  • A) Sikandar Lodi
  • B) Bahlul Lodi
  • C) Mahmud
  • D) Ibrahim Lodi
Answer: Ibrahim Lodi

18. Famous poet Banabhatta was a member in the court of the King

  • A) Akbar
  • B) Vikramaditya
  • C) Harsha Vardhana
  • D) Samudragupta
Answer: Harsha Vardhana

19. The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was

  • A) Alam Shah
  • B) Iltutmish
  • C) Qutbuddin Aibak
  • D) Balban
Answer: Iltutmish

20. The Indian National Congress was founded in the year

  • A) 1880
  • B) 1882
  • C) 1885
  • D) 1890
Answer: 1885
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10