Add Your Heading Text Here

21. The Indian National Congress was founded by

  • A) Dadabhai Naoroji
  • B) Gopal Krishna Gokhale
  • C) Mahatma Gandhi
  • D) AO Hume
Answer: AO Hume

22. Who was the first woman President of the Indian National Congress?

  • A) Sarojini Naidu
  • B) Annie Besant
  • C) Indira Gandhi
  • D) Vijaya Lakshmi Pandit
Answer: Annie Besant

23. Where is Gautamiputra Satkarni's inscription located

  • A) Ajanta
  • B) Bharhut
  • C) Ellora
  • D) Nasik
Answer: Nasik

24. Who is the only Indian ruler whose territory extended to Central Asia

  • A) Kanishka
  • B) Harsha
  • C) Pulakeshi II
  • D) Raja Raja Chola I
Answer: Kanishka

25. Which monument was not built by Shah Jahan

  • A) Taj Mahal
  • B) Red Fort
  • C) Jama Masjid
  • D) Fatehpur Sikri
Answer: Fatehpur Sikri

26. The Jallianwala Bagh massacre took place in the year

  • A) 1913
  • B) 1902
  • C) 1915
  • D) 1919
Answer: 1919

27. Narendra Nath Datta is the original name of

  • A) Swami Vivekananda
  • B) Ishwar Chandra Vidyasagar
  • C) Rabindranath Tagore
  • D) Ram Mohan Roy
Answer: Swami Vivekananda

28. The National song of India "Vande Mataram" was first published in which novel in 1882

  • A) Sitaram
  • B) Anandamath
  • C) Gitanjali
  • D) None of the above
Answer: Anandamath

29. Who had renamed the famous diamond 'Syamantaka-mani' as 'Koh-i-Noor'

  • A) Ahmad Shah Durrani
  • B) Nadir Shah
  • C) Sultan Mahmud
  • D) Timur Shah Durrani
Answer: Nadir Shah

30. Who had written the book 'Geet Govind'

  • A) Banbhatta
  • B) Kalidas
  • C) Varahmihir
  • D) Jayadev
Answer: Jayadev
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10