History of India Questions Answers

31. The treaty of Srirangapatna was signed between

  • A) British and Tipu Sultan
  • B) British and Hyder Ali
  • C) Marathas and Tipu Sultan
  • D) Mughals and Tipu Sultan
Answer: British and Tipu Sultan

32. In which place, Akbar was born

  • A) Fatehpur Sikri
  • B) Jaipur
  • C) Agra
  • D) Umerkot
Answer: Umerkot

33. Sardar Vallabhbhai Patel was compared with

  • A) Mazzini
  • B) Bismarck
  • C) Lenin
  • D) Leo Tolstoy
Answer: Bismarck

34. Who was the political guru of Subhash Chandra Bose?

  • A) Chittaranjan Das
  • B) Rash Behari Bose
  • C) Bal Gangadhar Tilak
  • D) Chandra Shekhar Azad
Answer: Chittaranjan Das

35. Who was the first professor of Sanskrit at Cambridge University?

  • A) Raja Ram Mohan Roy
  • B) Nathaniel Brassey Halhed
  • C) Mountstuart Elphinstone
  • D) Edward Byles Cowell
Answer: Edward Byles Cowell

36. In which college did Gandhiji study?

  • A) Samaldas College, Bhavnagar
  • B) Dharmendrasinhji College, Rajkot
  • C) Gujarat College, Ahmedabad
  • D) Bahauddin College, Junagadh
Answer: Samaldas College, Bhavnagar

37. The Lieutenant Governor of Bengal at the time of Partition of Bengal was

  • A) Sir Andrews Fraser
  • B) H.H. Risley
  • C) Brodrick
  • D) A.T. Arundel
Answer: Sir Andrews Fraser

38. Which one is the first fort constructed by British in India

  • A) Fort William
  • B) Fort St George
  • C) Fort St Angelo
  • D) Fort St David
Answer: Fort St George

39. During Akbar's time who was considered the head of the nobility

  • A) Mir Bakhshi
  • B) Diwan
  • C) Wazir
  • D) Qazi
Answer: Mir Bakhshi

40. Who founded the Ramakrishna Mission?

  • A) Ramakrishna Paramhansa
  • B) Swami Vivekananda
  • C) Dayananda Saraswati
  • D) Raja Ram Mohan Roy
Answer: Swami Vivekananda. He founded it in 1897 to promote Vedanta and social service.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10