History of India Questions Answers

41. The Third Battle of Panipat was fought in?

  • A) 1757
  • B) 1759
  • C) 1761
  • D) 1764
Answer: 1761. Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas, weakening their power.

42. The second battle of Panipat, 1556 fought between

  • A) Babur and Lodi
  • B) Maratha and Durrani
  • C) Akbar and Hemu
  • D) Mughal and British
Answer: Akbar and Hemu

43. Which of the following was completely separated from India by the Government of India Act, 1935?

  • A) Nepal
  • B) Sri Lanka
  • C) Burma
  • D) Bhutan
Answer: Burma

44. Who is considered the prophet of Indian Nationalism?

  • A) Swami Vivekananda
  • B) B.R. Ambedkar
  • C) Bal Gangadhar Tilak
  • D) Raja Ram Mohan Roy
Answer: Raja Ram Mohan Roy

45. Who first gave the call for Swaraj as “India for Indians”?

  • A) Dayananda Saraswati
  • B) Debendranath Tagore
  • C) Sri Aurobindo
  • D) Raja Ram Mohan Roy
Answer: Dayananda Saraswati. He advocated self-rule through Arya Samaj.

46. In which Indian National Congress conference, Mahatma Gandhi was elected as the President of INC

  • A) Belgaum
  • B) Madras
  • C) Bankipur
  • D) Poona
Answer: Belgaum

47. Who estimated the national income for the first time in India?

  • A) V.K.R.V. Rao
  • B) Dadabhai Naoroji
  • C) Gopal Krishna Gokhale
  • D) Mahalanobis
Answer: V.K.R.V. Rao

48. Which city was the center of the British East India Company’s opium industry?

  • A) Kochi
  • B) Hubli
  • C) Lucknow
  • D) Patna
Answer: Patna. It was a hub for opium production and trade.

49. "Every pearl in the royal crown is a crystallised drop of blood fallen from the tearful eyes of the poor peasant". Who made this statement

  • A) Ibn Batuta
  • B) Al-Beruni
  • C) Amir Khusrau
  • D) Badauni
Answer: Amir Khusrau

50. Golgumbaz was the tomb of?

  • A) Muhammad Adil Shah
  • B) Ali Adil Shah
  • C) Ibrahim Adil Shah II
  • D) None of the above
Answer: Muhammad Adil Shah
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10