History of India Questions Answers

51. Which emperor issued Ashvamedha coins in India?

  • A) Ashoka
  • B) Chandragupta
  • C) Kanishka
  • D) Samudragupta
Answer: Samudragupta

52. Who was the first Indian to win the Nobel Prize?

  • A) C.V. Raman
  • B) Amartya Sen
  • C) Rabindranath Tagore
  • D) Mother Teresa
Answer: Rabindranath Tagore

53. The Battle of Plassey was fought in which year?

  • A) 1755
  • B) 1756
  • C) 1757
  • D) 1758
Answer: 1757

54. By which name, Chinese writers mention India on their books

  • A) Fo-Kwo-Ki
  • B) Yin-tu
  • C) Si-Yu-Ki
  • D) Sikia-Pono
Answer: Yin-tu. It derives from the term "Hindu" used by Chinese travelers like Xuanzang.

55. The first and second battles of Tarain fought by Mohammed Ghori were with?

  • A) Prithvi Raj Chauhan-I
  • B) Prithvi Raj Chauhan-II
  • C) Prithvi Raj Chauhan-III
  • D) Prithvi Raj Chauhan-IV
Answer: Prithvi Raj Chauhan-III

56. Which Mughal emperor was known as ‘Rangeela’?

  • A) Jahangir
  • B) Shah Jahan
  • C) Muhammad Shah
  • D) Farrukhsiyar
Answer: Muhammad Shah

57. When was the first postage stamp released in India?

  • A) 1848
  • B) 1850
  • C) 1852
  • D) 1854
Answer: 1854

58. The silver coin "tanka" was introduced by _______

  • A) Qutubuddin Aibak
  • B) Iltutmish
  • C) Balban
  • D) Bahram Khan
Answer: Iltutmish

59. Diwan-i-arz in Delhi Sultanate was

  • A) Military Department
  • B) Revenue Department
  • C) Cloth Market
  • D) Grain Market
Answer: Military Department.

60. The headless statue of Kanishka has been found from

  • A) Takshashila
  • B) Multan
  • C) Mathura
  • D) Sanchi
Answer: Mathura
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10