History Of India Questions Answers

61. Which of the following Indus Valley Civilization city had a dock

  • A) Mehrgarh
  • B) Lothal
  • C) Mohenjo-daro
  • D) Harappa
Answer: Lothal

62. After the First Carnatic War, Madras was restored to the English by the French through which treaty?

  • A) Treaty of Aix-la-Chapelle
  • B) Treaty of Pondicherry
  • C) Treaty of Salbai
  • D) Treaty of Mangalore
Answer: Treaty of Aix-la-Chapelle

63. The first Home Minister of independent India was

  • A) Jawaharlal Nehru
  • B) Rajendra Prasad
  • C) B.R. Ambedkar
  • D) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

64. Gautama Buddha attained enlightenment on the day of

  • A) Vaishakha Purnima
  • B) Chitra Purnima
  • C) Magha Purnima
  • D) Jyeshtha Purnima
Answer: Vaishakha Purnima

65. Amir Khusrau hailed which city as the "Second Heaven and a great centre of justice"?

  • A) Delhi
  • B) Agra
  • C) Lahore
  • D) Kashmir
Answer: Delhi

66. Who received the title Avanijanashraya by Vikramaditya II for protecting Gujarat against the Umayyad Caliphate?

  • A) Mahendravarman
  • B) Pulakeshin
  • C) Mangalesha
  • D) Kirttivarman
Answer: Pulakeshin

67. The first French factory in India was established at Surat by

  • A) André Ménard
  • B) Comte de Lally
  • C) Francis Caron
  • D) Pierre Dumas
Answer: Francis Caron

68. Who was the last Commander-in-Chief of British India?

  • A) Sir Archibald Wavell
  • B) Sir Alan Hartley
  • C) Sir Archibald Wavell
  • D) Sir Claude Auchinleck
Answer: Sir Claude Auchinleck

69. Which of the following goddesses is not mentioned in the Rig Veda?

  • A) Prithvi
  • B) Aditi
  • C) Savitri
  • D) Aranyani
Answer: Savitri

70. The English East India Company lost its trade monopoly in India by which act?

  • A) The Charter Act of 1813
  • B) The Charter Act of 1833
  • C) The Charter Act of 1853
  • D) The Charter Act of 1873
Answer: The Charter Act of 1813
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10