History Of India Questions Answers

71. The first state annexed under the Doctrine of Lapse was

  • A) Jhansi
  • B) Nagpur
  • C) Satara
  • D) Oudh
Answer: Satara

72. The Lucknow Pact (1916) was signed between

  • A) British and Congress
  • B) Congress and Muslim League
  • C) British and Muslim League
  • D) Congress and Home Rule League
Answer: Congress and Muslim League

73. The Non-Cooperation Movement was launched by Mahatma Gandhi in

  • A) 1919
  • B) 1920
  • C) 1921
  • D) 1922
Answer: 1920

74. The famous Persian poet Amir Khusrow lived in the court of

  • A) Ala-ud-din Khilji
  • B) Muhammad Tughlaq
  • C) Qutub-ud-din Aibak
  • D) Iltutmish
Answer: Ala-ud-din Khilji

75. "Khudai Khidmatgar" movement was started by

  • A) Abdul Ghaffar Khan
  • B) Syed Ahmed Khan
  • C) Liaquat Ali Khan
  • D) Muhammed Iqbal
Answer: Abdul Ghaffar Khan

76. Which region was completely separated from India by the Government of India Act, 1935?

  • A) Nepal
  • B) Burma
  • C) Bhutan
  • D) Sri Lanka
Answer: Burma

77. The Battle of Khanwa was fought between Babur and Rana Sanga in which year?

  • A) 1526
  • B) 1527
  • C) 1528
  • D) 1529
Answer: 1527

78. From which Mughal emperor did the British obtain permission to coin Mughal money at the Bombay mint?

  • A) Bahadur Shah Zafar
  • B) Muhammad Shah
  • C) Alamgir II
  • D) Farrukhsiyar
Answer: Farrukhsiyar

79. Who among the following was the Congress President when India became independent in 1947?

  • A) U.N. Dhebar
  • B) Rajendra Prasad
  • C) Acharya Kripalani
  • D) Purushottam Das Tandon
Answer: Acharya Kripalani

80. During the Rig Vedic period Niska was an ornament of

  • A) Ear
  • B) Neck
  • C) Arm
  • D) Leg
Answer: Neck
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10