History Of India Questions Answers

81. Who wrote the biography of Akbar - "Akbarnama" (Book of Akbar)

  • A) Abul Fazl
  • B) Shaikh Mubarak
  • C) Abd al-Qadir Bada'uni
  • D) Abdul Hamid Lahori
Answer: Abul Fazl

82. Which Mughal Emperor prohibited the use of tobacco

  • A) Akbar
  • B) Jahangir
  • C) Shah Jahan
  • D) Aurangzeb
Answer: Jahangir

83. In 1928, a committee consisting of eight was constituted to draw up a blueprint for the future constitution of India. It was headed by?

  • A) Jawaharlal Nehru
  • B) Motilal Nehru
  • C) Mahatma Gandhi
  • D) Sardar Patel
Answer: Motilal Nehru

84. The Battle of Jajau was fought between whom?

  • A) Mughal and British
  • B) Mughal and French
  • C) Sikh and Afghan
  • D) Mughal Princes
Answer: Mughal Princes

85. Which is generally not considered one of the Gunpowder Empires?

  • A) Islamic Ottoman
  • B) Safavid
  • C) Mughal Empires
  • D) Qajar Empires
Answer: Qajar Empires

86. Which mission was formed to discuss the transfer of powers from the British government to the Indian leadership?

  • A) Cripps Mission
  • B) Cabinet Mission
  • C) Simon Commission
  • D) None of the above
Answer: Cabinet Mission

87. Which monument was built by Sher Shah in Delhi?

  • A) Quwwatul Islam mosque
  • B) Qila-i-Kuhna masjid
  • C) Siri fort
  • D) Hauz Khas madrasa
Answer: Qila-i-Kuhna masjid

88. The Khilafat Movement was started in the year

  • A) 1913
  • B) 1919
  • C) 1921
  • D) 1927
Answer: 1919

89. Ajatasatru was the son of

  • A) Bimbisara
  • B) Udayin
  • C) Shishunaga
  • D) None of the above
Answer: Bimbisara

90. Who was the founder of Satyashodhak Samaj

  • A) B.G. Tilak
  • B) Jyotiba Phule
  • C) Narayan Guru
  • D) B.R. Ambedkar
Answer: Jyotiba Phule
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10