India General Knowledge Questions

11. In which year was the Reserve Bank of India (RBI) nationalized?

  • A) 1947
  • B) 1948
  • C) 1949
  • D) 1952
Answer: 1949

12. India's first Techno Park is located in?

  • A) Bangalore
  • B) Pune
  • C) Mumbai
  • D) Thiruvananthapuram
Answer: Thiruvananthapuram

13. Which plateau in India is known as the 'Heart of Industrial India'?

  • a) Deccan Plateau
  • b) Ladakh Plateau
  • c) Chhota Nagpur Plateau
  • d) Western Plateau
Answer: Chhota Nagpur Plateau

14. Which district of India become first ever carbon neutral district?

  • a) Majuli
  • b) Gaya
  • c) Kanyakumari
  • d) Sharanapur
Answer: Majuli

15. Ambedkar Jayanti or Bhim Jayanti is celebrated on?

  • a) 8th April
  • b) 14th April
  • c) 18th April
  • d) 26th April
Answer: 14th April

16. National Broadcasting Day celebrated in India to mark the visit of ______ to All India Radio

  • a) Mahatma Gandhi
  • b) Jawaharlal Nehru
  • c) Rabindranath Tagore
  • d) B. R. Ambedkar
Answer: Mahatma Gandhi

17. One of the most endangered bird species of India is?

  • a) Bee-Eater
  • b) The great Indian Bustard
  • c) Paradise fly catcher
  • d) Owl
Answer: The great Indian Bustard

18. Brahmos, the supersonic cruise missile, is jointly developed by India and?

  • A) France
  • B) Russia
  • C) USA
  • D) Germany
Answer: Russia

19. Which city is known as the Diamond City of India?

  • A) Ahmedabad
  • B) Chandigarh
  • C) Hyderabad
  • D) Surat
Answer: Surat

20. What is the total number of caves in the Ellora Caves complex in Maharashtra?

  • A) 20
  • B) 34
  • C) 31
  • D) 29
Answer: 34
1 2 3 4 5 6 7 8