India General Knowledge Questions Answers

21. On what basis were the Indian states reorganized in the year 1956?

  • A) Religion
  • B) Caste
  • C) Language
  • D) None of the above
Answer: Language

22. India's first Rail Auto Hub will be set up at?

  • A) Karnataka
  • B) West Bengal
  • C) Tamil Nadu
  • D) Bihar
Answer: Tamil Nadu

23. Which is the largest inland saltwater lake in India?

  • a) Pangong Tso
  • b) Sambhar Lake
  • c) Chilika Lake
  • d) Bhimtal Lake
Answer: Sambhar Lake

24. Which is the largest tiger reserve in India by total land area?

  • a) Kanha Tiger Reserve
  • b) Bandhavgarh Tiger Reserve
  • c) Nagarjunasagar-Srisailam Tiger Reserve
  • d) The Sunderbans Tiger Reserve
Answer: Nagarjunasagar-Srisailam Tiger Reserve

25. Which of the following states does not form part of the Narmada basin?

  • A) Madhya Pradesh
  • B) Gujarat
  • C) Rajasthan
  • D) Maharashtra
Answer: Rajasthan

26. Which of the following longitudes determines Indian Standard Time (IST)?

  • A) 80.5° E
  • B) 81.5° E
  • C) 82.5° E
  • D) 85.5° E
Answer: 82.5° E

27. How many spokes are present in the Ashoka Chakra depicted on the Indian National Flag?

  • A) 18
  • B) 24
  • C) 26
  • D) 12
Answer: 24

28. Sanskrit is the official language of which Indian state?

  • A) Bihar
  • B) Uttar Pradesh
  • C) Uttarakhand
  • D) Himachal Pradesh
Answer: Uttarakhand

29. Which one is the longest National Highway of India?

  • A) NH 5
  • B) NH 7
  • C) NH 8
  • D) NH 10
Answer: NH 7

30. NH7 of India is connecting between:

  • A) Jammu-Kochi
  • B) Guwahati-Jaipur
  • C) Varanasi-Kanyakumari
  • D) Chandigarh-Chennai
Answer: Varanasi-Kanyakumari
1 2 3 4 5 6 7 8