India General Knowledge Questions Answers

41. Which Indian state is the leading producer of soybeans?

  • A) Gujarat
  • B) Odisha
  • C) Madhya Pradesh
  • D) Uttar Pradesh
Answer: Madhya Pradesh

42. What is the name of India’s first satellite launched in 1975?

  • A) Kalpana-1
  • B) Aryabhata
  • C) INSAT-2E
  • D) GSAT-1
Answer: Aryabhata

43. In which year was the first Lok Adalat organized in India?

  • a) 1982
  • b) 1983
  • c) 1986
  • d) 1989
Answer: 1982

44. When was the "Make in India" campaign launched by the Government of India?

  • a) 26th January 2014
  • b) 25th September 2014
  • c) 25th December 2014
  • d) 26th October 2014
Answer: 25th September 2014

45. Kalamkari painting refers to

  • a) a hand-painted cotton textile in South India
  • b) a handmade drawing on silk sarees in North-East India
  • c) a hand painted decorative silk cloth in North Western India
  • d) a block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
Answer: a hand-painted cotton textile in South India

46. Which state in India is also known as "pearl of the orient"

  • a) Goa
  • b) Kerala
  • c) Puducherry
  • d) Lakshadweep
Answer: Goa

47. Where is the world’s first museum dedicated to teak wood located?

  • a) Kodaikanal
  • b) Ooty
  • c) Nilambur
  • d) Tiruchirappalli
Answer: Nilambur

48. Which Mughal monument is uniquely square in structure, having equal length and breadth?

  • a) Shalimar Bagh
  • b) Lal Qila
  • c) Buland Darwaza
  • d) Taj Mahal
Answer: Taj Mahal

49. India's first cyber police station was established in?

  • a) Bangalore
  • b) Chandigarh
  • c) Mumbai
  • d) Chennai
Answer: Bangalore

50. The Milestone colour of the National Highways is?

  • a) Green and White
  • b) Yellow and White
  • c) Red and White
  • d) Black and White
Answer: Green and White
1 2 3 4 5 6 7 8