India General Knowledge Questions Answers

51. Which of the following is the standard meridian of India?

  • a) 82°30' E
  • b) 82°30' W
  • c) 84°20' E
  • d) 84°20' W
Answer: 82°30' E

52. The POCSO Act in India is primarily designed to protect which group?

  • a) Children
  • b) Women
  • c) Civil Servants
  • d) Insurgents
Answer: Children

53. Who was the first person to obtain a pilot license in India?

  • a) J.R.D. Tata
  • b) Ajay Ahuja
  • c) Captain Gopinath
  • d) Rakesh Sharma
Answer: J.R.D. Tata

54. The Indian Standard Meridian line passes through how many states?

  • a) 5
  • b) 6
  • c) 7
  • d) 9
Answer: 5

55. Which one of the following rivers is called "biological desert" on account of its pollutants?

  • A) Yamuna
  • B) Periyar
  • C) Damodar
  • D) Mahanadi
Answer: Yamuna

56. Which district in India is known as the “Lake District of India”?

  • a) Shimla
  • b) Udaipur
  • c) Nainital
  • d) Gangtok
Answer: Nainital

57. Which state is the leading producer of Manganese in India?

  • A) Odisha
  • B) Jharkhand
  • C) Maharashtra
  • D) Karnataka
Answer: Karnataka

58. How many caves are there in the Ajanta Caves complex in Maharashtra?

  • A) 41
  • B) 33
  • C) 21
  • D) 30
Answer: 30

59. The only state which produces saffron in India is?

  • A) Jammu and Kashmir
  • B) Himachal Pradesh
  • C) Punjab
  • D) Mizoram
Answer: Jammu and Kashmir

60. Akodara, the first digital village in India, is located in which state?

  • a) Gujarat
  • b) Andhra Pradesh
  • c) Karnataka
  • d) Rajasthan
Answer: Gujarat
1 2 3 4 5 6 7 8