Indian Polity MCQ

31. What is the maximum duration an ordinance issued by the Governor of a state remains effective without state legislature approval?

  • A) 2 months
  • B) 4 months
  • C) 6 months
  • D) 9 months
Answer: 6 months

32. Under which article was the judiciary separated from the executive?

  • A) Article 48
  • B) Article 49
  • C) Article 50
  • D) Article 51
Answer: Article 50

33. Which is a salient feature of the Indian Constitution?

  • A) Parliamentary form
  • B) Presidential form
  • C) Monarchical form
  • D) Dictatorial form
Answer: Parliamentary form

34. Which of the following is not included in the State List in the Constitution of India?

  • a) Criminal Procedure Code
  • b) Police
  • c) Law and Order
  • d) Prison
Answer: Criminal Procedure Code

35. Which article of the Indian Constitution provides for the establishment of the Gram Sabha?

  • a) Article 243-A
  • b) Article 243-B
  • c) Article 243-C
  • d) Article 243-D
Answer: Article 243-A

36. For how many days can a Member of Parliament absent themselves from sessions without permission before their seat is declared vacant?

  • A) 45 days
  • B) 50 days
  • C) 60 days
  • D) 90 days
Answer: 60 days

37. According to Dr. B.R. Ambedkar, which article of the Indian Constitution was intended to remain a dead letter?

  • A) Article 32
  • B) Article 352
  • C) Article 355
  • D) Article 356
Answer: Article 356

38. Which constitutional amendment introduced the anti-defection law in India?

  • a) 50th Amendment
  • b) 52nd Amendment
  • c) 54th Amendment
  • d) 56th Amendment
Answer: 52nd Amendment

39. Who was the first Chairman of the Finance Commission of India?

  • a) K C Neogy
  • b) Y B Chavan
  • c) C Rangarajan
  • d) A M Khusro
Answer: K C Neogy

40. Under which article is the amendment process of the Indian Constitution described?

  • A) Article 366
  • B) Article 367
  • C) Article 368
  • D) Article 369
Answer: Article 368
1 2 3 4