Operating System Interview Questions 3

21. What is the buffer used for reading and writing data called?

  • A) LPVOID Buffer
  • B) LPTEXT Buffer
  • C) LPBYTE Buffer
  • D) LPSTREAM Buffer
Answer: LPVOID Buffer

22. What data type represents the number of bytes read during the last read operation?

  • A) UINT
  • B) LONG
  • C) LPDWORD
  • D) BYTE
Answer: LPDWORD

23. Which scheduling algorithm is designed specifically for time-sharing systems?

  • A) Multilevel Queue
  • B) Shortest Job Next
  • C) Priority Scheduling
  • D) Round-robin Scheduling
Answer: Round-robin Scheduling

24. What is a major problem with the priority scheduling algorithm?

  • A) Blocking
  • B) Latency
  • C) Starvation
  • D) Overhead
Answer: Starvation

25. What is a solution to the starvation problem of low-priority processes?

  • A) Aging
  • B) Boosting
  • C) Switching
  • D) Cycling
Answer: Aging

26. What hardware device performs run-time mapping from virtual to physical addresses?

  • A) Address Translator
  • B) Page Table
  • C) Memory Management Unit
  • D) Cache Controller
Answer: Memory Management Unit

27. Which memory-management scheme allows a process’s physical address space to be noncontiguous?

  • A) Partitioning
  • B) Compaction
  • C) Paging
  • D) Relocation
Answer: Paging

28. How is the total transfer time related to the amount of memory swapped?

  • A) Directly Proportional
  • B) Inversely Proportional
  • C) Unrelated
  • D) Exponentially Proportional
Answer: Directly Proportional

29. Push migration and pull migration are two types of which approach?

  • A) Load Balancing
  • B) Task Scheduling
  • C) Resource Allocation
  • D) Thread Management
Answer: Load Balancing

30. In the many-to-one model, many user-level threads are mapped to one what?

  • A) Kernel Thread
  • B) Application Thread
  • C) System Thread
  • D) Process Thread
Answer: Kernel Thread
1 2 3 4