Science Technology Questions

91. What is the name of India's first indigenously made nuclear reactor?

  • A) Zerlina
  • B) Purnima
  • C) Kamini
  • D) Apsara
Answer: Apsara

92. Which dam holds the largest water reservoir in India?

  • A) Sardar Sarovar Dam
  • B) Indira Sagar Dam
  • C) Nagarjuna Sagar Dam
  • D) Tehri Dam
Answer: Indira Sagar Dam

93. What is the chemical name of quicklime?

  • A) Calcium oxide
  • B) Magnesium hydroxide
  • C) Sodium carbonate
  • D) Potassium bicarbonate
Answer: Calcium oxide

94. What is the primary component of bones and teeth?

  • A) Calcium chloride
  • B) Calcium oxide
  • C) Calcium phosphate
  • D) Calcium fluoride
Answer: Calcium phosphate

95. In which group is cerebral palsy most commonly found?

  • A) Small children
  • B) Teenagers
  • C) Adults
  • D) Elderly people
Answer: Small children

96. Which country is credited with inventing the abacus?

  • A) Greece
  • B) Mesopotamia
  • C) China
  • D) Rome
Answer: China

97. In which year were X-rays discovered?

  • A) 1885
  • B) 1895
  • C) 1905
  • D) 1915
Answer: 1895

98. What is the so-called fourth state of matter?

  • A) Bose-Einstein Condensate
  • B) Liquid Crystal
  • C) Superfluid
  • D) Plasma
Answer: Plasma

99. Which metal is used for galvanization coating?

  • A) Silver
  • B) Zinc
  • C) Lead
  • D) Magnesium
Answer: Zinc

100. What is vinegar chemically known as?

  • A) Acetic acid
  • B) Citric acid
  • C) Lactic acid
  • D) Tartaric acid
Answer: Acetic acid
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10