World History Questions with Answers
11. Who is known as the founder of the Durrani Empire?
- A) Shah Shujah Durrani
- B) Dost Mohammad Khan
- C) Kamran Shah Durrani
- D) Ahmad Shah Durrani
Answer: Ahmad Shah Durrani
12. Who founded the Great Seljuq Empire in 1037?
- A) Chaghri Beg
- B) Tughril Beg
- C) Sanjar
- D) Ahmad Sanjar
Answer: Tughril Beg
13. Who painted 'The Virgin of the Rocks'?
- A) Titian
- B) Caravaggio
- C) Leonardo da Vinci
- D) Botticelli
Answer: Leonardo da Vinci
14. Vladimir Ilyich Ulyanov was popularly known as?
- A) Trotsky
- B) Stalin
- C) Lenin
- D) Kerensky
Answer: Lenin
15. What was the capital of the Abbasid Caliphate?
- A) Baghdad
- B) Samarra
- C) Kufa
- D) Basra
Answer: Baghdad
16. What was the name of the atomic bomb dropped on Nagasaki?
- A) Enola Gay
- B) Fat Man
- C) Thin Man
- D) Gadget
Answer: Fat Man
17. Who was the king of France during the French Revolution?
- A) Louis XIV
- B) Louis XV
- C) Louis XVI
- D) Louis XIII
Answer: Louis XVI
18. In which country did the Glorious Revolution of 1688, also known as the Bloodless Revolution, begin?
- A) England
- B) Spain
- C) Netherlands
- D) Sweden
Answer: England
19. Which of the following cities was not founded by Alexander the Great?
- A) Alexandria Eschate
- B) Alexandria in Arachosia
- C) Alexandria in Egypt
- D) Babylon
Answer: Babylon
20. Which soldier is associated with the historic Battle of Marathon and the Marathon race in the Olympic Games?
- A) Miltiades
- B) Philippides
- C) Themistocles
- D) Leonidas
Answer: Philippides
