World History Questions With Answers

31. Between which powers were the Punic Wars fought?

  • A) Athens and Sparta
  • B) Persia and Greece
  • C) Egypt and Rome
  • D) Rome and Carthage
Answer: Rome and Carthage

32. What was an amphora in ancient Rome?

  • A) A type of Roman chariot
  • B) A musical instrument
  • C) A special pottery to keep liquid in ancient Rome
  • D) A form of Roman currency
Answer: A special pottery to keep liquid in ancient Rome

33. Between whom was the Battle of Thermopylae fought?

  • A) Rome and Egypt
  • B) Carthage and Sparta
  • C) Greek City-States and Persia
  • D) Athens and Macedonia
Answer: Greek City-States and Persia

34. Which country is credited with the tradition of a written constitution?

  • A) France
  • B) Canada
  • C) Australia
  • D) America
Answer: America

35. In which year did labor union protests in Chicago and other U.S. cities, culminating in police firing, lead to the establishment of May 1 as Labor Day?

  • A) 1860
  • B) 1870
  • C) 1880
  • D) 1886
Answer: 1886

36. What were the taxes extracted by the Church in late eighteenth-century French society called?

  • A) Tithes
  • B) Corvée
  • C) Gabelle
  • D) Capitation
Answer: Tithes

37. What does the Great Depression in the 1930s refer to?

  • A) A severe drought in the U.S.
  • B) A global pandemic
  • C) An economic hollowing out leading to widespread unemployment and collapse of stock values
  • D) A series of political uprisings
Answer: An economic hollowing out leading to widespread unemployment and collapse of stock values

38. Where was Archduke Franz Ferdinand assassinated?

  • A) Prague
  • B) Zagreb
  • C) Sarajevo
  • D) Ljubljana
Answer: Sarajevo

39. In which years did the Glorious Revolution take place?

  • A) 1688-89
  • B) 1692-93
  • C) 1685-86
  • D) 1695-96
Answer: 1688-89

40. Who is known as the "Father of Greek Medicine"?

  • A) Aristotle
  • B) Plato
  • C) Hippocrates
  • D) Asclepius
Answer: Hippocrates
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10