Uttar Pradesh GK Questions Answers

Uttar Pradesh GK Questions Answers

These series of Uttar Pradesh GK Questions Answers will help you to prepare better for the exam and interview in UP. These information will help you to know Uttar Pradesh better. It contains questions and answers on UP culture, history, demography, movies and about its people.

Uttar Pradesh GK Questions Answers

1. In which year was the United Provinces renamed as Uttar Pradesh?

  • A) 1947
  • B) 1950
  • C) 1954
  • D) 1960
Answer: B) 1950

2. How many districts are there in Uttar Pradesh?

  • A) 68
  • B) 72
  • C) 75
  • D) 78
Answer: C) 75

3. Which is the largest district in Uttar Pradesh by area?

  • A) Lakhimpur Kheri
  • B) Sonbhadra
  • C) Allahabad
  • D) Shahjahanpur
Answer: A) Lakhimpur Kheri

4. In which district is Jagadguru Rambhadracharya Handicapped University located?

  • A) Jhansi
  • B) Etah
  • C) Bijnor
  • D) Chitrakoot
Answer: D) Chitrakoot

5. Who was the first Chief Minister of Uttar Pradesh?

  • A) Sucheta Kriplani
  • B) Charan Singh
  • C) Govind Ballabh Pant
  • D) Chandra Bhanu Gupta
Answer: C) Govind Ballabh Pant

6. Who was the first Governor of Uttar Pradesh after independence?

  • A) Sucheta Kriplani
  • B) Sarojini Naidu
  • C) Hormasji Peroshaw Mody
  • D) Biswanath Das
Answer: B) Sarojini Naidu

7. In which year was Banaras Hindu University established?

  • A) 1906
  • B) 1911
  • C) 1916
  • D) 1920
Answer: C) 1916

8. In which year was the Central Drug Research Institute established in Lucknow?

  • A) 1951
  • B) 1957
  • C) 1963
  • D) 1969
Answer: A) 1951

9. How many Lok Sabha constituencies are there in Uttar Pradesh?

  • A) 68
  • B) 72
  • C) 76
  • D) 80
Answer: D) 80

10. Which is the state flower of Uttar Pradesh?

  • A) Rose
  • B) Lotus
  • C) Marigold
  • D) Palash
Answer: D) Palash
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Uttar Pradesh GK Questions Answers

These top 100 Uttar Pradesh GK Questions Answers will help to prepare better for any state level exams like UPSC, TET, ADRE, Police SI etc. These properly curated MCQ with updated answers will enhance GK information about Uttar Pradesh and its culture, history, demography, geography and its people. Â