Uttar Pradesh GK Questions Answers

81. In which park in Prayagraj was the transfer of power from the East India Company to the British Crown announced in 1858?

  • A) Alfred Park
  • B) Minto Park
  • C) Mayo Park
  • D) Chandra Shekhar Azad Park
Answer: B) Minto Park

82. Which Uttar Pradesh city holds the Guinness World Record for lighting four lakh diyas?

  • A) Ayodhya
  • B) Varanasi
  • C) Mathura
  • D) Prayagraj
Answer: A) Ayodhya

83. In which city is the leaning temple "Ratneshwar Mahadev" located?

  • A) Agra
  • B) Varanasi
  • C) Kanpur
  • D) Prayagraj
Answer: B) Varanasi

84. Who said: "Benares is older than history, older than tradition, older even than legend, and looks twice as old as all of them put together."?

  • A) Oscar Wilde
  • B) Leo Tolstoy
  • C) Mark Twain
  • D) Rudyard Kipling
Answer: C) Mark Twain

85. Which British official recaptured Banaras and Allahabad in June 1857 during the Revolt?

  • A) General Neill
  • B) Sir Colin Campbell
  • C) General John Nicholson
  • D) Major General Havelock
Answer: A) General Neill

86. Who laid the foundation of the Sharqi dynasty of Jaunpur?

  • A) Mahmud Khan
  • B) Ibrahim Khan
  • C) Malik Sarwar
  • D) Malik Qaranfal
Answer: C) Malik Sarwar

87. Where was Guru Ravidas born?

  • A) Varanasi
  • B) Mathura
  • C) Ujjain
  • D) Patna
Answer: A) Varanasi

88. Who built the Allahabad Fort?

  • A) Babur
  • B) Humayun
  • C) Akbar
  • D) Bahadur Shah I
Answer: C) Akbar

89. Where is Samvid Gurukulam Girls Sainik School located?

  • A) Vrindavan
  • B) Mathura
  • C) Ayodhya
  • D) Agra
Answer: A) Vrindavan

90. Which district in Uttar Pradesh is known as the Energy Capital of India?

  • A) Badaun
  • B) Sonbhadra
  • C) Sultanpur
  • D) Bareilly
Answer: B) Sonbhadra
1 2 3 4 5 6 7 8 9