Uttar Pradesh GK Questions Answers

51. In which year was the Deoband Movement started in Uttar Pradesh?

  • A) 1861
  • B) 1862
  • C) 1866
  • D) 1869
Answer: C) 1866

52. How many agro-climatic zones are there in Uttar Pradesh?

  • A) 5
  • B) 7
  • C) 8
  • D) 9
Answer: D) 9

53. Where is the Biotechnology Park located in Uttar Pradesh?

  • A) Lucknow
  • B) Varanasi
  • C) Agra
  • D) Kanpur
Answer: A) Lucknow

54. Who first referred to Agra by its modern name?

  • A) Faxian
  • B) Seleucus
  • C) Megasthenes
  • D) Ptolemy
Answer: D) Ptolemy

55. Which Mughal Emperor introduced square Persian-style gardens in Agra?

  • A) Babur
  • B) Humayun
  • C) Akbar
  • D) Shah Jahan
Answer: A) Babur

56. In which year was Jantar Mantar built in Varanasi?

  • A) 1735
  • B) 1737
  • C) 1739
  • D) 1742
Answer: B) 1737

57. Who was the last Nawab of Awadh?

  • A) Muhammad Ali Shah
  • B) Ghazi-ud-Din Haidar Shah
  • C) Amjad Ali Shah
  • D) Wajid Ali Shah
Answer: D) Wajid Ali Shah

58. In which year did Asaf-ud-Daula move the capital of Awadh from Faizabad to Lucknow?

  • A) 1772
  • B) 1775
  • C) 1778
  • D) 1780
Answer: B) 1775

59. In which year was Kanpur handed over to the British by Nawab Saadat Ali Khan?

  • A) 1801
  • B) 1803
  • C) 1804
  • D) 1805
Answer: A) 1801

60. The city of Jhansi is situated between the rivers Pahuj and which other river?

  • A) Kwari
  • B) Gandak
  • C) Betwa
  • D) Bakulahi
Answer: C) Betwa
1 2 3 4 5 6 7 8 9