Uttar Pradesh GK Questions Answers

31. Which is the state animal of Uttar Pradesh?

  • A) Bengal Tiger
  • B) Barasingha
  • C) Blackbuck
  • D) Swamp Deer
Answer: B) Barasingha

32. Which city in Uttar Pradesh is known as the "Manchester of the East"?

  • A) Agra
  • B) Lucknow
  • C) Kanpur
  • D) Varanasi
Answer: C) Kanpur

33. Who founded the autonomous kingdom of Awadh?

  • A) Saadat Khan
  • B) Shuja-ud-Daula
  • C) Asaf-ud-Daula
  • D) Wajid Ali Shah
Answer: A) Saadat Khan

34. Where is the Central Institute of Subtropical Horticulture located?

  • A) Jhansi
  • B) Saharanpur
  • C) Lucknow
  • D) Varanasi
Answer: C) Lucknow

35. In which district is the Urdu Training and Research Centre located in Uttar Pradesh?

  • A) Barabanki
  • B) Bareilly
  • C) Lucknow
  • D) Rampur
Answer: C) Lucknow

36. Which of the following is not a folk song of Uttar Pradesh?

  • A) Birha
  • B) Dhola Maru
  • C) Kajri
  • D) Rasia
Answer: B) Dhola Maru

37. Where is the Syed Salar Fair held?

  • A) Bahraich
  • B) Mankapur
  • C) Barabanki
  • D) Khalilabad
Answer: A) Bahraich

38. Firozabad is famous for producing what?

  • A) Bangles
  • B) Locks
  • C) Knives
  • D) Shoes
Answer: A) Bangles

39. In which district of Uttar Pradesh is uranium available?

  • A) Jhansi
  • B) Mirzapur
  • C) Hamirpur
  • D) Lalitpur
Answer: D) Lalitpur

40. Which is the highest dam in Uttar Pradesh?

  • A) Mata-Tila
  • B) Meja
  • C) Rihand
  • D) Ramganga
Answer: D) Ramganga
1 2 3 4 5 6 7 8 9