Uttar Pradesh GK Questions Answers
11. In which district is Nawabganj Bird Sanctuary located?
- A) Bareilly
- B) Badaun
- C) Unnao
- D) Barabanki
Answer: C) Unnao
12. Which is the most populous district in Uttar Pradesh?
- A) Agra
- B) Allahabad
- C) Aligarh
- D) Lucknow
Answer: D) Lucknow
13. In which year was the Allahabad High Court established?
- A) 1857
- B) 1869
- C) 1876
- D) 1897
Answer: B) 1869
14. Who was the first Indian Chief Justice of the Allahabad High Court?
- A) Bidhu Bhushan Malik
- B) Iqbal Ahmad
- C) Kamala Kanta Verma
- D) Shah Muhammad Sulaiman
Answer: D) Shah Muhammad Sulaiman
15. Who was the Speaker of the first Uttar Pradesh Legislative Assembly in 1952?
- A) Madan Mohan Verma
- B) Atmaram Govind Kher
- C) Jagdish Sharan Agrawal
- D) Purushottam Das Tandon
Answer: B) Atmaram Govind Kher
16. Uttar Pradesh is the ___ largest state in India by area.
- A) 2nd
- B) 3rd
- C) 4th
- D) 5th
Answer: C) 4th
17. Which is the longest river bridge in Uttar Pradesh?
- A) New Yamuna Bridge
- B) Dufferin Bridge
- C) Garmukteswar Bridge
- D) Lav Kush Barrage
Answer: A) New Yamuna Bridge
18. In which year did Govind Ballabh Pant receive the Bharat Ratna?
- A) 1955
- B) 1957
- C) 1960
- D) 1963
Answer: B) 1957
19. In which year was Aligarh Muslim University established?
- A) 1875
- B) 1887
- C) 1901
- D) 1912
Answer: A) 1875
20. Who founded Aligarh Muslim University?
- A) Shibli Nomani
- B) Madan Mohan Malaviya
- C) Sir Syed Ahmad Khan
- D) Abul Kalam Azad
Answer: C) Sir Syed Ahmad Khan
