Uttar Pradesh GK Questions Answers
61. In which year was the Imambara built by Nawab Asaf-ud-Daula?
- A) 1784
- B) 1785
- C) 1787
- D) 1790
Answer: A) 1784
62. In which year was the United Provinces of Agra and Oudh created during British rule?
- A) 1936
- B) 1937
- C) 1938
- D) 1939
Answer: B) 1937
63. When was President's Rule first imposed in Uttar Pradesh?
- A) 1968
- B) 1969
- C) 1970
- D) 1971
Answer: A) 1968
64. Which railway station serves as the headquarters of North Central Railway?
- A) Prayagraj (Allahabad)
- B) Lucknow
- C) Kanpur
- D) Gorakhpur
Answer: A) Prayagraj (Allahabad)
65. In which year was the Taj Mahal inscribed on the UNESCO World Heritage List?
- A) 1982
- B) 1983
- C) 1984
- D) 1985
Answer: B) 1983
66. How many UNESCO World Heritage sites are there in Uttar Pradesh?
- A) 2
- B) 3
- C) 4
- D) 5
Answer: B) 3
67. Chaudhary Charan Singh Airport (Lucknow) has been leased for 50 years to which company?
- A) TATA Group
- B) Reliance Group
- C) Adani Group
- D) GMR Group
Answer: C) Adani Group
68. Where is the Dhamek Stupa located?
- A) Agra
- B) Prayagraj
- C) Sarnath
- D) Varanasi
Answer: C) Sarnath
69. In which year was the Pilibhit forest area declared as India's 46th Tiger Reserve?
- A) 2006
- B) 2008
- C) 2012
- D) 2014
Answer: D) 2014
70. How many Ramsar sites are there in Uttar Pradesh?
- A) 6
- B) 7
- C) 8
- D) 9
Answer: C) 8
