Uttar Pradesh GK Questions Answers

21. Who was the first Vice Chancellor of Banaras Hindu University?

  • A) Madan Mohan Malaviya
  • B) Annie Besant
  • C) S. Radhakrishnan
  • D) Sir Sunder Lal
Answer: D) Sir Sunder Lal

22. In which year was Allahabad University established?

  • A) 1873
  • B) 1887
  • C) 1895
  • D) 1903
Answer: B) 1887

23. On which date is National Sports Day celebrated in memory of Dhyan Chand?

  • A) 15 July
  • B) 29 August
  • C) 28 September
  • D) 22 December
Answer: B) 29 August

24. In which year was the National Stadium in Delhi renamed as Dhyan Chand National Stadium?

  • A) 1998
  • B) 1999
  • C) 2001
  • D) 2002
Answer: D) 2002

25. Which Mughal Emperor built Fatehpur Sikri?

  • A) Babur
  • B) Akbar
  • C) Shah Jahan
  • D) Aurangzeb
Answer: B) Akbar

26. Besides Hindi, which is the other official language of Uttar Pradesh?

  • A) English
  • B) Sanskrit
  • C) Urdu
  • D) Bhojpuri
Answer: C) Urdu

27. In which year was the English daily newspaper 'The Pioneer' first published?

  • A) 1865
  • B) 1871
  • C) 1896
  • D) 1899
Answer: A) 1865

28. Who presided over the first Lucknow session of the Indian National Congress in 1899?

  • A) Gopal Krishna Gokhale
  • B) Surendranath Banerjee
  • C) Anandamohan Bose
  • D) Romesh Chunder Dutt
Answer: D) Romesh Chunder Dutt

29. Which is the largest city in Uttar Pradesh by population?

  • A) Agra
  • B) Lucknow
  • C) Kanpur
  • D) Ghaziabad
Answer: C) Kanpur

30. Kanpur is also known as the ___ of the East.

  • A) London
  • B) Manchester
  • C) Liverpool
  • D) Paris
Answer: B) Manchester
1 2 3 4 5 6 7 8 9