Uttar Pradesh GK Questions Answers

41. Obra Thermal Power Plant was established with assistance from which country?

  • A) Soviet Russia
  • B) Japan
  • C) Germany
  • D) United States
Answer: A) Soviet Russia

42. Which tribe has the highest population in Uttar Pradesh?

  • A) Saharia
  • B) Tharu
  • C) Agaria
  • D) Mahigir
Answer: B) Tharu

43. Who founded the city of Jaunpur?

  • A) Muhammad Tughlaq
  • B) Firoz Shah Tughlaq
  • C) Ibrahim Shah Sharqi
  • D) Sikandar Lodi
Answer: B) Firoz Shah Tughlaq

44. Which of the following cities in Uttar Pradesh is not connected by National Highway 2?

  • A) Agra
  • B) Allahabad
  • C) Varanasi
  • D) Lucknow
Answer: D) Lucknow

45. Who authored the book 'Bandi Jiwan'?

  • A) Dinabandhu Mitra
  • B) Hema Chandrakar
  • C) Ram Prasad Bismil
  • D) Sachindra Sanyal
Answer: D) Sachindra Sanyal

46. In which district is the Lion Safari being established in Uttar Pradesh?

  • A) Balrampur
  • B) Etawah
  • C) Maharajganj
  • D) Pilibhit
Answer: B) Etawah

47. In which city is the I.T. City being established in Uttar Pradesh?

  • A) Allahabad
  • B) Kanpur
  • C) Lucknow
  • D) Varanasi
Answer: C) Lucknow

48. In which year was the capital of the United Provinces shifted from Allahabad to Lucknow?

  • A) 1920
  • B) 1927
  • C) 1935
  • D) 1942
Answer: A) 1920

49. Which is the only river in Uttar Pradesh that does not originate from the Himalayas?

  • A) Ganga
  • B) Ramganga
  • C) Ghaghara
  • D) Gomti
Answer: D) Gomti

50. In which district is the Jagadguru Rambhadracharya Handicapped University located?

  • A) Kanpur
  • B) Chitrakoot
  • C) Mathura
  • D) Maihar
Answer: B) Chitrakoot
1 2 3 4 5 6 7 8 9