Uttar Pradesh GK Questions Answers

61. In which year was the Imambara built by Nawab Asaf-ud-Daula?

  • A) 1784
  • B) 1785
  • C) 1787
  • D) 1790
Answer: A) 1784

62. In which year was the United Provinces of Agra and Oudh created during British rule?

  • A) 1936
  • B) 1937
  • C) 1938
  • D) 1939
Answer: B) 1937

63. When was President's Rule first imposed in Uttar Pradesh?

  • A) 1968
  • B) 1969
  • C) 1970
  • D) 1971
Answer: A) 1968

64. Which railway station serves as the headquarters of North Central Railway?

  • A) Prayagraj (Allahabad)
  • B) Lucknow
  • C) Kanpur
  • D) Gorakhpur
Answer: A) Prayagraj (Allahabad)

65. In which year was the Taj Mahal inscribed on the UNESCO World Heritage List?

  • A) 1982
  • B) 1983
  • C) 1984
  • D) 1985
Answer: B) 1983

66. How many UNESCO World Heritage sites are there in Uttar Pradesh?

  • A) 2
  • B) 3
  • C) 4
  • D) 5
Answer: B) 3

67. Chaudhary Charan Singh Airport (Lucknow) has been leased for 50 years to which company?

  • A) TATA Group
  • B) Reliance Group
  • C) Adani Group
  • D) GMR Group
Answer: C) Adani Group

68. Where is the Dhamek Stupa located?

  • A) Agra
  • B) Prayagraj
  • C) Sarnath
  • D) Varanasi
Answer: C) Sarnath

69. In which year was the Pilibhit forest area declared as India's 46th Tiger Reserve?

  • A) 2006
  • B) 2008
  • C) 2012
  • D) 2014
Answer: D) 2014

70. How many Ramsar sites are there in Uttar Pradesh?

  • A) 6
  • B) 7
  • C) 8
  • D) 9
Answer: C) 8
1 2 3 4 5 6 7 8 9